English Deutsch Magyar
http://www.eszallas.hu/
  *:   :
  Levelezési cím*:

 

CSERSZEGTOMAJ BEMUTATÁSA
2006. szeptember 20., szerda
Cserszegtomaji szálláshelyek, szálás. Cserszegtomaj bemutatása, nevezetességei.

Cserszegtomaj a Keszthelyi- hegység délnyugati részén, a Keszthelyt körülvevő dombvonulaton, a Balatontól 4 Km-re, Hévíztől 3 Km-re fekszik. Területe 19 Km2, a lélekszámhoz viszonyítva rendkívül nagy és tágassága folytán Európa egyik legkülönösebb települése.


Régebben hegyközségként tartották számon és e jellegét a mai napig fenn kívánják tartani. Az első írásos emlékei az 1400-as évekből származnak. Már előtte is lakott település volt, amelyet bizonyítanak az avar- és római kori urnasírok.

A község két részből áll, Cserszegből és Tomajból, melyek a múlt században, 1846-ban egyesültek. A nádtetős házak tetőszerkezetét cserfából készített szegekkel illesztették össze.

Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének a szobra

Egyesek szerint ebből alakult ki a község nevének első tagja (cser+szeg). Valószínűbb azonban, hogy a sarkot, szegletet némely esetben kiemelkedő helyet is jelentő ősi ?szeg? szavunk párosult a cserfákkal benőtt területtel. A név másik fele személynévből származik: honfoglaláskor a Balaton északnyugati részét a Tomaj nemzetség szállta meg.

Európa-tér a buszmegállónál
A település nevezetessége a világon egyedülálló Kútbarlang, amit 1930-ban Tóth Lajos, kútmester véletlenszerűen fedezett fel.

1990 nyarától a barlang kutatásába bekapcsolódott a Cserszegtomajon megalakult Labirint csoport is, akik a terület kutatását azóta is végzik. A barlang fokozottan védett természeti kincs. Megtekintése csak előzetes megbeszélés alapján lehetséges. Ez ügyben, a helybéli Takács Ferdinándot kell keresni.

 Kútbarlang Cserszegtomaj
A barlang 2400 méternyi hosszúságú járatai rendkívül szövevényes, labirintusos jellegéből adódóan. A keletkezést kutató vizsgálatok szerint a pannon homokkő és a triász dolomit közötti üreg kialakulásában hidrotermális folyamat játszott szerepet: a feltörő meleg karsztvíz oldotta ki a dolomitréteg egy részét. E folyamat lezajlását 10-14 millió évvel ezelőtti időre teszik.

A képződmény különleges formakincsei a nagy mennyiségben és változatosságban előforduló gipszkristályok, kék ? vörös foltokban megjelenő hematitkiválások, és a pirites rétegek vegyi bomlása során keletkezett sötétvörös limonit cseppkövek.

Kútbarlang Cserszegtomaj

Híres a község nyugati részén a panorámás Arborétum és természetvédelmi terület, ahol különleges fákat, cserjéket láthatunk.

A cserszegi részen található a Veszprémi Egyetem Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar Keszthely, kísérleti szőlészeti intézete. Innen indult hódító útjára többek között a Cserszegi fűszeres nevű szőlőfajta, amely 1998-ban Londonban elnyerte az év bora címet.

Arborétum Cserszegtomaj

A községben működik okker- és piritbánya. Cserszegtomaj földrajzi elhelyezkedése, erdőkoszorúja látványosságot, nyugodt pihenést és kirándulási lehetőségeket kínál vendégeinek és lakóinak. A községet szép fekvése és jó levegője miatt egyre többen keresik fel, és sokan építenek itt üdülőt és lakást maguknak. Közel 2000 fizető vendéglátóhellyel, panziókkal, éttermekkel, kempingekkel is rendelkezünk.

Forrás: www.cserszegtomaj.hu

TOVÁBBI KÉPEK

CSERSZEGTOMAJI SZÁLLÁSHELYEK
Andrea Wellness Panzió *** Héviz

Andrea Wellness Panzió *** Héviz

Hévíz-Cserszegtomaj

Új építésű wellness panzió*** 10 000 m2-es gyönyörűen parkosított területen, saját étteremmel, 3 élményfürdő, a Balaton és Hévíz vonzáskörzetében.
Részletek »

Sportpension Wagner Cserszegtomaj

Wellness and Sportpension Wagner *** Hévíz-Cserszegtomaj

Hévíz-Cserszegtomaj

Panziónk wellness, sportos, családias karakterével egész évben várja vendégeit.
Részletek »

DDs Apartman Hévíz-Cserszegtomaj (Balaton)

Hévíz-Cserszegtomaj

DDS. Apartmanok ideális kiindulópontja lehet nyári - téli túráknak. Balaton közelében szeretné eltölteni a szabadidejét? Kikapcsolódás szórakozással és pihenéssel egybekötve, elérhető szállásdíjat biztosítva várjuk jelentkezését.
Részletek »

KÖZELI TELEPÜLÉSEK, SZÁLLÁSHELYEK

Alsópáhok
Balatongyörök
Gyenesdiás
Hévíz
Kehidakustány
Lenti
Vonyarcvashegy
Zalacsany
Zalakaros

 

 

Önnek kiadó szálláshelye van?

Ez itt az Ön hirdetésének helye

Jelentkezzen Adatbázisunkba

        Kattints a gombra az ADATLAP kitöltéshez!

Fotók a településről és környékéről

Kattints a kisképre a nagyobb fotók megtekintéséhez!