English Deutsch Magyar
http://www.eszallas.hu/
  *:   :
  *:

 

VESZPRÉM BEMUTATÁSA
2006. 16.,
Veszprémi szálláshelyek, szállások. Veszprém bemutatása. Veszprém nevezetességei: Veszprémi állatkert. Érseki palota. Szent Mihály székesegyház. Gizella kápolna. Szent György kápolna. Piarista templom. Ferences templom és kolostor. Margit romok...

Veszprém és környéke nemcsak kulturális látnivalókkal vonzza a turistákat, a természeti értékek kedvelői is találnak maguknak megfelelő szórakozást. A Bakony többféle túraútvonalat rejt az aktív pihenésre vágyók számára, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park pedig számos tanösvénnyel áll az érdeklődők rendelkezésére.

A városban három színház is működik, zenei kultúrája országosan híres, képzőművészeit és irodalmárait a határon túl is jegyzik.

Veszprémi látkép

Veszprém sportélete elismerést vívott ki világszerte. Az ezer éves Veszprém barátságos, kisvárosias hangulata napjainkig sem szűnt meg, az utóbbi években újjáéledő óváros várja a történelmi hangulatra, csöndes, meghitt sétákra vágyó turistákat. A királynék városába érkező turista a hagyományos magyar konyha ízei mellett a nemzetközi konyha fűszereinek zamatával is találkozhat, de megismerkedhet az apró fogadókban, vendéglőkben a helyi különlegességekkel is. Különleges gasztronómiai élménnyel lesznek gazdagabbak azok az ínyencek, akik megkóstolják a régió nevezetes specialitásait: a rácpontyot, a betyárlevest, a malacsültet, vagy a bakonyiasan készített vaddisznószeletet.

Az egyetem, a színházak, a művelődési központ, a kiállítóhelyek, a zenekarok, kórusok élénken pezsgő kulturális élettel töltik meg az ódon utcákat, tereket, a régi és új intézményeket. Nyáron pedig igazi fesztiválvárosként nyitja meg kapuit az idelátogató hazai és külföldi turisták ezrei előtt.

 

LÁTNIVALÓK

VESZPRÉMI ÁLLATKERT

A látogatók számára különböző csoportos és családi kedvezményekkel, valamint bérletakciókat kínálnak. Lehetőség van állatok örökbefogadására, amely tényt diszkrét "ismertető tábla" teszi közhírré az adott állat ketrecénél.

Veszprémi állatkert

ÉRSEKI PALOTA

Vár u. 16-18.

A veszprémi Vár egyik ékessége a késő barokk stílusban épült Érseki Palota. Termeiben több értékes festmény, műtárgy található, ezek közt kiemelkedők a Johann I. Cymbal által készített freskók. E palotában működik az érseki és káptalani levéltár, illetve a könyvtár.

SZENT MIHÁLY SZÉKESEGYHÁZ

Vár u. 18-20.

A neoromán stílusú Szent Mihály Székesegyház a Szentháromság tér másik meghatározó épülete. Üvegablakok sokasága díszíti a székesegyházat, ezeken szentek képeit láthatjuk. A bazilika főhajója fiókos dongaboltozatú, belső mennyezete fakazettás. Építtetésében nagy szerepet játszott Boldog Gizella, akinek karereklyéjét a templom 1996-tól őrzi.

SZENT MIHÁLY SZÉKESEGYHÁZ

GIZELLA KÁPOLNA

Vár u. 18.

A kápolna a XIII. század elején épült gótikus stílusban, Gizella királyné emlékére. Hazánk egyik legrégebbi belső terű kápolnája Veszprém gyöngyszeme, mely apostolfreskóiról híres.

SZENT GYÖRGY KÁPOLNA

Vár u. 20.

Itt őrizték Szent György fejereklyéjét, mely zarándokok sokaságát vonzotta ide, a latin nyelvű figyelmeztetés ma is olvasható a kápolna megkopott küszöbén: IN LIMIE NO SEDETO (A küszöbre ne üljetek). Szent István fiatalon meghalt egyetlen fia, Szent Imre herceg itt tette le szüzességi fogadalmát. A kápolna előtt álló szobor is az ifjú herceget ábrázolja.

PIARISTA TEMPLOM

Vár u. 12-14.

Az 1828. és 1836. között épült klasszicista stílusú épület tornya kétszintes, de így is ez a vár legalacsonyabb temploma. A falon MMT feliratot olvashatunk, a három betű a következő görög szöveg rövidítése: Mária, Isten szülőanyja.

FERENCES TEMPLOM ÉS KOLOSTOR

Vár u. 33.

Az egyhajós, 1730-ban épült, copf stílusú templomot és a kolostort (ma ez a Szent Ferenc Papi Otthon) a tűzvész után ismét felépítették, majd az utóbbit emelettel bővítették és összekapcsolták a templommal.

FERENCES TEMPLOM ÉS KOLOSTOR

MARGIT-ROMOK
Az egykori templomot és kolostort Domonkos-rendi apácák számára építtette 1240. táján Bertalan püspök. IV. Béla királyunk lánya, Szent Margit kislánykorában hat évig nevelkedett itt. A templom a kolostorral együtt a török hódításnak esett áldozatul és romba dőlt. A romokat 1938-ban tárták fel, ma már csak az alapfalak és a templomfal egy része láthatók.

I. ISTVÁN ÉS GIZELLA SZOBRA

A Vár utca végén emelkedő kilátóbástyánál áll az első magyar királyi pár, Szent István király és Gizella királyné szobra, mely Veszprém szimbólumává lett. Innen kitekintve csodálatos kilátás nyílik a városra.

BENEDEK-HEGYI KERESZT

A vár északi oldalán kikövezett keskeny lépcsősoron érünk le a Szent Benedek-hegyre, mely honfoglaló őseink temetkezési helye volt. Fehér sziklatömbjén láthatjuk az 1904-ben felállított keresztet, melyet 2005-ben újítottak fel.

VÁRKAPU
A Hősök Kapuja néven is ismert épületet 1936-ban emelték a régi, elpusztult várkapu helyén. A megmaradt pilléreket felhasználva az I. világháború hőseinek emlékére építették. Jelenleg (a turistaszezonban) ásványkiállítás tekinthető meg itt, teraszáról csodálatos kilátás nyílik a városra.

Vaskapu

SZENT MIKLÓS-SZEG (volt Kálvária-domb)

Az ezer éves városrész, a Szent Miklós-szeg dombján helyezkedett el az iparosok és kereskedők védőszentjéről elnevezett Szent Miklós templom, melynek újonnan feltárt romjait és környezetét 2006. májusában adták át. A templomrom körülötti sírok leletei arról tanúskodnak, hogy már a X. századtól itt temetkeztek. Az 1700-as évek közepén a veszprémiek egy Kálváriát telepítettek a dombra, melynek épített emlékei az 1970-es évek végétől teljesen elenyésztek. Az önzetlen társadalmi munkának köszönhetően ma Veszprém egyik legpatinásabb műemléki környezete és pihenőparkja.

VIADUKT
A város híres jelképe a Fejes-völgy felett átívelő Szent István völgyhíd. A Séd fölött 50 méteres magasságban emelt híd a Szent László templomhoz vezet.

CSATÁR-HEGY
A 150 méter magas Csatár-hegy látnivalói a Csatárhegyi kápolna és a hegytetőn újonnan épült csodálatos kilátó, valamint pihenőhely.

TŰZTORONY
Vár u. 9.

Veszprém egyik jelképe, melyet eredetileg őrtoronynak szántak, majd tűzfigyelési célokra építettek újjá. Csigalépcsőit megmászva felejthetetlen kilátás tárul elénk. A copf stílusú réztorony órája minden egész órakor Csermák Antal verbunkos zenéjét játssza, de negyedóránként is üt.

Tűztorony

MÚZEUMOK GALÉRIÁK

 

GIZELLA KIRÁLYNÉ MÚZEUM

Vár u. 35.

Az egyházi műkincseknek otthont adó múzeumban püspöki-főpapi hagyatékok, királynéi adományok és értékes kőtár láthatók. A gyűjtemény legértékesebb darabja az az aranyszállal átszőtt, 1480-ból származó miseruha, mely eredetileg Vetési Albert püspök tulajdona volt.

DUBNICZAY-HÁZ - László Károly Gyűjtemény

Vár u. 29.

A Vár utca és a Szentháromság tér határépülete a jobb oldalon a Dubniczay-ház. Ebben az épületben található a Magyar Építőipari Múzeum Téglagyűjteménye.

DUBNICZAY-HÁZ - László Károly Gyűjtemény

MODERN KÉPTÁR - Vass László Gyűjtemény

Vár u. 3-5-7.

A Vass László Gyűjteményben ?Konstruktív koncepciók? címmel a magyar mesterek alkotásai az európai absztrakció legnagyobbjainak szobraival, képeivel, rajzaival, és sokszorosított grafikáival egészülnek ki.

CSIKÁSZ GALÉRIA

Vár u. 17.

A névadó, Csikász Imre a századelő rövid életű, rendkívül tehetséges, veszprémi születésű szobrásza volt. Műveiből többek között a Laczkó Dezső Múzeumban is őriznek néhányat. A galéria kortárs képzőművészek alkotásaiból rendez tárlatokat.

MAGYAR ÉPÍTŐIPARI MÚZEUM

Szent István u. 7.

Előzetes bejelentkezés alapján látogatható.

A múzeum az építő- és építőanyagipar történeti emlékeit gyűjti közel két évtizede hazánk minden tájáról. Az építőiparral foglalkozó kézművesek szerszámain, termékein kívül a mesterségek írásos dokumentumai is fellelhetők a gyűjteményben. A központi épület az egykori kályhásmester-házban található, kertje a város egyik legszebb kilátópontja.

MESTERMŰ GALÉRIA

BOJTOR KÁROLY ÁLLANDÓ KIÁLLÍTÁS

Kossuth u. 17.

A sétálóutcán található pincegalériában a Gizella-díjas, hosszú ideig Veszprémben alkotó Bojtor Károly állandó kiállítása látható.

VESZPRÉMI SZÁLLÁSHELYEK

 

KÖZELI TELEPÜLÉSEK, SZÁLLÁSHELYEK

Alsóörs
Balatonalmádi
Balatonfüred

 

 

Önnek kiadó szálláshelye van?

Ez itt az Ön hirdetésének helye

Jelentkezzen Adatbázisunkba

        Kattints a gombra az ADATLAP kitöltéshez!