English Deutsch Magyar
http://www.eszallas.hu/
  *:   :
  *:

 

ALSÓÖRS BEMUTATÁSA
2006. 15.,
Alsóörso száláshelyek, szállások. Alsóöres bemutatása. Alsóörs nevezetességei: Endrődi Sándor Emlékoszlop. Alsóörsi Református templom. Kikötői park. A török ház.

Alsóörs a Somlyó-hegy oldalára épült település a Balaton gyöngyszeme. Vendégváró üdülőhely hatalmas fövenystranddal, selymes vízzel, kényelemmel.

Élményszerű látványt kínál az ősközség vöröskőből rakott patinás parasztportáival, régi házaival. A határban számos szőlőbeli borház, barátságos pince római kori alapfalakra épült.

A lakosság tisztelettel őrzi múltjának emlékeit. Az 1848-as magyar szabadságharc alsóörsi hőseinek dicsőségét, Endrődi Sándor (1850-1920) híres költőnk kultuszát. Nagy becsben tartja XIII. századi gótikus és barokk stílusjegyekkel ékes, messze látszó templomát. A középkori gótikus udvarházat, ismertebb nevén a Törökházat.

Nyaranta gazdag szórakoztató és kulturális program. Zenei események, képzőművészeti kiállítások, Balaton átevezés, táncház, diszkó. A sportcsarnokban és szabad téren különféle sportrendezvények. Szezon végén nagyszabású nyárbúcsúztató ünnepség.

A vendégsokaság ellátásáról, kényelméről kempingek, hotelok, panziók, magánszálláshelyek, vendéglátó üzletek gondoskodnak. Magyaros konyhával és hagyományos magyar vendégül látással. A környék vonzó turistaparadicsom, ahol szintén élmény az idő múlatása.

Évezredek óta kiváló borok teremnek errefelé, Tóra néző pincéinkben hasas hordók őrzik a termést. Örömre, búra gyógyírt tölthet itt poharunkba a gazda. Ha mértékkel kóstoljuk, könnyeddé leszünk, mint a madár. A többtől erőssé, akár az oroszlán.

Alsóörs

A soktól - jaj! - tompává, mint a szamár... Bizonyára a tájjellegű, messze híres magyar konyha, no meg hozzá a jó bor is táplálja az idevaló nép derűs vidámságát, életteli játékhajlamát.

Mert a bor a szeretet, szerelem, barátság, vigasság - egyszóval az élet része!...

 

LÁTNIVALÓK

Endrődi Sándor Emlékoszlop

Az Endrődi-parkban, a századforduló ismert nevű költője Endrődi Sándor emlékoszlopa áll. Hosszú időn át itt nyaralt Alsóörsön, egykori villája a stranddal szemben áll.

Református templom

A falu felett emelkedő, 228 m magas Somló-hegy oldalában áll. A XIII. században épült román stílusban, ebből az időből származik a torony alatti nyugati karzat. A XV. századi, gótikus átalakítást jelzik a torony résablakai és a csúcsíves kapu az előcsarnokban. A templomot 1788-ban átépítették.

Református templom Alsóörs

Kikötői park

A kikötő melletti kis parkban áll a gőzhajózás emlékműve.

A török ház

Késő gótikus stílusban, a XV. század végén épült. Magyarország legrégebbi kisnemesi udvarháza, alatta hatalmas dongaboltozatos pince található. Gömbdíszes, turbános fejre hasonlító kéménye miatt nevezték el a török adószedő házának.

Török ház

ALSÓÖRSI SZÁLLÁSHELYEK
Hotel Laroba Alsoőrs Hotel Laroba

Fotók a településről

KÖZELI TELEPÜLÉSEK, SZÁLLÁSHELYEK

Balatonalmádi
Balatonfüred
Veszprém

 

 

Önnek kiadó szálláshelye van?

Ez itt az Ön hirdetésének helye

Jelentkezzen Adatbázisunkba

        Kattints a gombra az ADATLAP kitöltéshez!