English Deutsch Magyar
http://www.eszallas.hu/
  *:   :
  Levelezési cím*:

 

VÁSÁROSNAMÉNY BEMUTATÁSA
2006. október 01., vasárnap
Vásárosnaményi szállás, szálláshelyek. Vásárosnamény bemutatása, látnivalók.

Vásárosnamény Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egyik legjobb turisztikai adottságokkal rendelkező települése, a Felső-Tisza vidék legjelentősebb üdülőhelye. Homokfövenyes szabad strandját nyaranta több 10 ezren keresik fel. A fövenyes part körül a közel 400 db, fából készült, lábakra épített üdülőház valóságos "üdülőfalut" alkot. A szabad strandon kívül közkedvelt fürdő és üdülőhely a Tisza-Szamos torkolattól mintegy 800 m-re fekvő Atlantika Vízividámpark.


LÁTNIVALÓK

Atlantika Vzi-Vidámpark
Az Atlantika Vízividámpark a Vásárosnamény-Gergelyiugornyai részen található. Atlantika Vizi-Vidámpark vize nátrium-kloridos jodidos, alkáli-hidrogénkarbonátos gyógyvíz, mely összetételénél fogva főként izületi megbetegedések kezelésére és rekreációs célra ajánlott.

Vásárosnamény - Atlantika Vzi-Vidámpark

Az élményfürdő részlegben hullámmedence, csúszda medence, labda medence található, ezen kívül úszómedencével, gyermekmedencével és természetesen termálmedencével, hidro-masszázs kádakkal is várják a látogatókat. A fürdőzésen túl Európában egyedülálló Fóka Show és éjszakai fürdőzési lehetőségek és különféle sportolási lehetőségek is várják a látogatókat.

Szilva Termál és Wellnesfürdő

A 700 méteres mélységből felszínre törő 45 C-os alkáli-hidrogénkarbonátos termálvize nagy mennyiségben tartalmaz nátriumot, kloridot és szulfátot. Hatóanyagai jótékonyan segítik az emésztőszervi betegségek gyógyulását, de izületi megbetegedések kezelésére és rekreációs célra is ajánlják.

Szilva Termál és Wellnesfürdő Vásárosnamény

A 36-38 C-os termálmedence hatékonyságát nyakzuhany, talp- és derékmasszázs élményelemek fokozzák
A kisgyerekek szórakozását a vízi óvodában a különböző vízi élményelemek és csúszdák fokozzák
Az úszás kedvelőinek 16 méter hosszú, 120 centiméter átlagos vízmélységű úszómedence nyújt kikapcsolódást
A szabadban való fürdőzés kedvelői egy fedett átjárón keresztül sétálhatnak ki a 30-32 C-os kültéri élménymedencébe, ahol vízsugarak, pezsgőágyak, buzgárok fokozzák a melegvíz kedvező hatását.
A fürdő wellness szolgáltatásai segítik a látogatók testi és szellemi felfrissülését. A pihentető pezsgőmedence, a nedves és száraz szauna, a gőzkabin, valamint a különféle masszázsok frissítő, méregtelenítő hatásának köszönhetően megújul a vendégek szervezete.

Beregi Múzeum
Az ún. Tomcsányi-kiskastélyban helyet kapott tájmúzeumot 1965-ben alapították. Kiállításain a bereg népművészet, különösen a textíliák és a bereg XVIII.-XIX. századi vasöntvények gazdag gyűjteménye látható.
Tomcsányi kastély helyén, az ún. "kastély-dombon" állhatott a Lónyay család felső

Beregi Múzeum Vásárosnamény

Lónyay-kúriája, amelyet a XVII. században építettek, talán épp ott emeltette Lónyay László 1729-ben a barokk kastélyt, amelyet időközben bővítettek, átépítettek.
A homlokzata másként nézett ki, mint most: a bejárat fölött barokkos vonalú oromfal volt erkéllyel, az erkélyre nyíló ablakkal, az ajtó mindkét oldalán egy-egy ablakkal. Az átépítés során az oromfalat és a tetőtéri beépítést eltüntették. A kastély alaprajza a jellegzetes barokkos elrendezésű, ettől csak az épületből kiugró, később hozzáépítetett négy saroktorony (sarokszoba) tér el. A kastély homlokzatát függőleges falsávok tagolják, a nagy manzárdtető fokozza az épület visszafogott eleganciáját. A belső terek részben boltozottak és helyenként még fellelhetők a mennyezetet díszítő gipszstukkók is.

Iskolatörténeti gyűjtemény
Eötvös kúriában található. A kúriát Eötvös Miklós építtette 1720-ban, barokk stílusban. Az épületnek akkor még csak 6 szobája volt, a XIX. században erőteljesen kibővítették. Az osztrák kormány idején 1861-ig a császári-királyi zsandárok (csendőrök) tanyája volt és az egykori híres kertje teljesen elpusztult. A kúria eredeti főbejárata előtti fedett teraszt nagyon szép fűrészelt mellvéddel és homlokráccsal díszítették.
A kúriát, átalakítottak, egy régi iskolaterem, mellette szerény Eötvös József Emlékkiállítás, valamint az elemi népiskola 1945 előtt története látható. Megtekintése a Bereg Múzeumból lehetséges.

Kollégium
Barokk, négy saroktornyos, egyemeletes épület, manzárdtetővel. Pincéjében téglába vésett felirat szerint már 1728-ban állt.

Református templom
Ezen a helyen volt az a XV. századi eredetű, egyhajós, támpilléres, festett falú gótikus templom, amelyet az 1700-as években bővítettek, az alatta levő sírboltba a Lónyay család temetkezett. 1809-ben elhatározták a felújítását, 1828-ra tornyot építettek az "ócska harangláb" helyett, ám abban az évben egy hatalmas szélvihar a torony tetejét rádöntötte a templomra. 1883-ban új tornyot építettek a templom homlokzata elé, 1937-ben lebontották a templomot, csak a tornyot hagyták meg.

Református templom Vásárosnamény

A ma is látható templomban a régi néhány elemét is felhasználták, így az "Anno Domini 1610" feliratú gerenda a karzat egyik korlátja lett, a szószék is az elbontott templom gerendáiból készült; megmaradt Lónyay Zsuzsánna 1620-ból való epitáfiuma, egy gótikus zárókő, amely Isten bárányát ábrázolja és egy ablakpárkány is ebből a korból származhat.

Római katolikus templom
Az egyhajós, homlokzat előtti tornyos, fakarzatos, barokk stílusú templomot 1795-1815 között emelték a régi, omladozó, valószínűleg fából készült helyett. A templomot Nagyboldogasszony tiszteletére szentelték fel.

VÁSÁROSNAMÉNYI SZÁLLÁSHELYEK

Vásárosnamyény

Zöld Dió Vendégház Vásárosnamény

Zöld Dió Vendégház

Vendégházunk 6-8 fő részére kínál kényelmes pihenést. A szállás berendezése az elmúlt idők hangulatát idézi, de a mai kor minden kényelme megtalálható benne. .

Részletek »

 

 

 

Önnek kiadó szálláshelye van?

Ez itt az Ön hirdetésének helye

Jelentkezzen Adatbázisunkba

        Kattints a gombra az ADATLAP kitöltéshez!


Téli Ajánlatok szállás