English Deutsch Magyar
http://www.eszallas.hu/
  *:   :
  Levelezési cím*:

Pünkösdi szállás Pünkösd utazás

Pünkösdi akciós ajánlatok garantáltan a legkójobb áron!

Töltse a pünkösdi hosszú hétvégét egy kellemes utazással. Válasszon szállás partnereink akciós pünkösdi hosszúhétvége csomag ajánlataiból.

Kellemes pünkösdi hétvégét kívánunk!


Aqua Hotel*** Gyula
Csomag ára: 29.900,- Ft / fő / 3 éj (4 nap / 3 éj)

Az árak minimum 3 éjszaka együttes foglalása esetén érvényesek. AKCIÓ! Superior apartszobák (nappali+hálószoba) standard szoba áron!

Thermál Hotel Szivek Berekfürdő (Tisza-tó)
Csomag ára: 25.500.-Ft/fő/2 éjszaka (3 nap / 2 éj)

Pünkösdi hétvége,zenés estével, wellness használattal.

Thermál Hotel Szivek Berekfürdő (Tisza-tó)
Csomag ára: 32.700.-Ft/fő/3 éjszaka (4 nap / 3 éj)

Pünkösdi hétvége, félpanzióval, wellness használattal.

Hotel Kristály & Esterházy Étterem Tata
Csomag ára: Ára: 16 350 Ft / fő / éj (3 nap / 2 éj)

16 350 Ft / fő / éj, félpanzióval, kishajózással, grillvacsorával.

Hotel Karos Spa ****superior Zalakaros
Csomag ára: 49 500 Ft / fő / 3 éjszaka (4 nap / 3 éj)

Szállás tágas Spa Superior kétágyas és családi szobáinkban, exkluzív lakosztályainkban félpanziós ellátással, bőséges büféreggeli és büfévacsora, Harmónia Spa Wellness részlegünk használatat....

Hunguest Hotel Erkel Gyula
Csomag ára: Már 12.000 Ft / fő / éj ártól! (4 nap / 3 éj)

Érvényes: 05. 17. ? 05. 20. között, minimum 3 éjszakai foglalás esetén

Két Korona **** Konferencia és Wellness Hotel Balatonszárszó
Csomag ára: 13.300 Ft/fő/éj (4 nap / 3 éj)

Ugye Ön is várja már a nyarat, az üdülés és kikapcsolódás pillanatait? Töltse nálunk a pünkösdi hétvégét és mi ígérjük, a nyári hangulat ízelítő perceit már most átélheti! Készüljön velünk a nyárra és élvezze a Balatoni naplementét a Két Korona Hotelből!

Vértes Konferencia és Wellness Hotel Siófok (Balaton)
Csomag ára: 29.900 Ft/fő/2 éj (3 nap / 2 éj)

Pünkösdi hétvége ( 2013.05.17-05.20.) Élvezze a Siófoki szezonnyitó eseményeit és pihenje ki a számos színes program okozta fáradalmakat a Vértes**** Konferencia és Wellness Hotelben!

Családi Wellness Hotel Gyula****superior
Csomag ára: 89400,- Ft / 2 fő / 3 éj (4 nap / 3 éj)Szalajka Liget Hotel**** és Apartmanházak Szilvásvárad
Csomag ára: 17333 (4 nap / 3 éj)

Pünkösdi király választás nem lesz nálunk, hiszen nálunk minden kedves vendégünk maga A KIRÁLY!

Apartman Eged Vendégház Eger
Csomag ára: 11.700 Ft/fő/3éj (4 nap / 3 éj)

Szobák és Apartmanok már 3.500 Ft/Fő/Éjtől. A csomagajánlat 2013 május 17.-től - 2013 május 21.-ig 3 éjszakás foglalás esetén vehető igénybe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

<> 


PÜNKÖSD

A pünkösd egyházi ünnep, amelyen a kereszténység a Szentlélek eljövetelének emlékét üli meg.

Húsvét után az ötvenedik napon tartják. Görög nevének (pentékoszté) a jelentése is 50, a magyar pünkösd szó ebből származik. Hasonlóan a húsvéthoz, egész héten át tart, de csak két nap nyilvános ünnep. Tertullianus régi ünnepnek nevezi, tehát az apostolok idejéből való. A katolikus egyházban van vigíliája böjttel, amelyen keresztvizet szentelnek. A bérmálás szentségét pünkösd ünnepétől kezdve szokás kiszolgáltatni a római katolikus egyházban. Az ünnepről május hónapot pünkösd havának is nevezik.

Pünkösd

Népszokások
A magyar kultúrában több szokás kötődik a pünkösdhöz. Több elemük a kereszténység előtti időkbe nyúlik vissza. Visszavezethető a római floráliákra: a floráliák olyan tavaszt köszöntő ünnepi alkalmak voltak, amikor Flóra istennőt, a növényvilág és a virágok (tágabb értelemben a termékenység) istennőjét köszöntötték. Az istennő görög nevén Khlóris, azaz Zöldellő, Viruló.


Májusfa
A májusfát csoportba szerveződve állították a legények a lányoknak, akiknek ez nagy megtiszteltetés volt. Magas, sudár fák voltak erre alkalmasak, melyeket a kerítésoszlophoz rögzítettek éjjel vagy kora hajnalban. Általában színes szalagokkal, étellel-itallal is

Vankóné Dudás Juli - Pünkösdi májusfa állítás

Vankóné Dudás Juli

Pünkösdi májusfa állítás

díszítették. Általában az udvarló legény vezetésével állították a fát, de egyes területeken a legények a rokonlányoknak is állítottak fát. Gyakran a közösségeknek is volt egy közös fája, aminek a kidöntését ünnepély, és táncmulatság kísérte.


Pünkösdi király
A középkor óta ismert szokás, ekkor ügyességi versenyen kiválasztották a megfelelő legényt, aki később a többieket vezethette, továbbá pünkösdi király minden lakodalomba, mulatságra, ünnepségre hivatalos volt, a kocsmákban ingyen ihatott, a fogyasztását a közösség fizette ki később. Ez a tisztség egy hétig, de akár egy évig is tartott. Gyakran ez alkalomból avatták fel a legényeket, akik ezen túl udvarolhattak, kocsmázhattak.

 

Tavaszköszöntés
Már kora hajnalban az ablakokba, vagy a ház kerítés-lécei közé tűznek zöld ágakat, virágokat (bodzát, pünkösdi rózsát, jázmint) azért, hogy nehogy belecsapjon a házba a villám. Néhol a lányos házakra tettek ki zöld ágakat.

Pünkösdölés

Pünkösdi Rózsa

Ekkor pünkösdi király és királyné párost a kiséretével jelenítettek meg, de volt, ahol lakodalmi menetet menyasszonnyal és vőlegénnyel.
 Ez a szokás hasonló a pünkösdi királynéjáráshoz, de ez elsősorban adománygyűjtésre szolgált. A gyerekek, vagy fiatalok csapata énekelve, táncolva végigjárta a falut, s adományt gyűjtött.


Csíksomlyói búcsú
Az egyik legfontosabb magyar Mária-kegyhely Csíksomlyón található. A 15. századból maradt fenn az első írásos emlék, amely beszámol a pünkösdi zarándoklatról. A katolikus hívek pünkösdszombatra érkeztek meg a csíksomlyói kegytemplomhoz, majd mise után felvonultak a két Somlyó-hegy közé. A népszokás ma is élő hagyomány, a csíksomlyói búcsú a magyarság egyetemes találkozóhelyévé nőtte ki magát.

 

Pünkösdi királynéjárás
Eredetileg 4 nagyobb lány (később több) körbevisz a faluban egy ötödiket. Ő a legkisebb, a legszebb. Énekelnek, és jókívánságokat ismételgetnek. Megálltak az udvarokon, majd a pünkösdi királyné feje fölé kendőt feszítettek ki, vagy letakarták őt fátyollal. Énekeltek, közben körbejárták a királynét, a végén pedig felemelték, s termékenységvarázsló mondókákat mondtak. Az énekek és a mondókák végén ajándékot kaptak.

Pünkösdi királynéjárás

A Dunántúlon jellemző termékenységvarázslással összekötött szokás később adománygyűjtéssel párosult.

 

Törökbasázás, borzakirály, rabjárás
Nyugat-Magyarország egyes vidékein voltak jellemzőek pünkösdkor. Egy kisfiút szalmával kitömött nadrágba öltöztettek társai, török basát utánozva. Házról házra kísérték, az udvarokon pedig pálcával ütötték, hogy ugráljon. Pénzt és tojást kaptak cserébe.
A pünkösdi rabjárók szintén fiúk, akik a lábuknál összeláncolva mennek a lányokhoz körbe a faluban, azzal a kéréssel, hogy "Segéljék ezeket a szegény katonarabokat." Persze, ők is ajándékokkal térnek haza.
A borzajárás során körbekísérnek a falun egy fiút, akin bodzából készített köpeny van. Házról házra járnak.Szállás Nyereményjáték
 Téli szállás akciós ajánlatok őszi üdülés