English Deutsch Magyar
http://www.eszallas.hu/
  *:   :
  *:

 

PARÁDFÜRDŐ BEMUTATÁSA
2006. 31.,
Parád-Parádfürdő szállás, szálláshelyek. Parádfürdő bemutatása, látnivalók nevezetességek.

Parádfürdő, Észak-Magyarország egyik leglátogatottabb idegenforgalmi helye, a palóc néprajzi csoport központja.
Az ország legrégibb gyógyhelyeinek egyike, több községbol egybeforrt, hosszan elnyúló üdülohely, gyógyvizeirol híres község.

A település Heves megye legszebb részén, a Mátra északi lábánál, a Fehérko, a Jámborhegy és a Kékes csúcsának tövében, a Tarna patak széles völgyében fekszik, a 24-es számú foút mentén helyezkedik el.
Parád többféle gyógyvízkinccsel rendelkezik, melyek között legismertebb a kénes vegyületet tartalmazó "Csevice" és a vasas-timsós fürdovíz.

Parádfürdő tájkép

Ezek egyike savanyúvíz, az úgynevezett Parádi-víz, amely a vulkáni muködés utóhatásaként jelentkezo tipikus csevice. A csevice kénes vegyületeket tartalmazó gyógyvíz.

A másik fontos, foleg a gyógyászatban használt gyógyvíz a sósvíz, vagyis a timsós fürdovíz, melyet már 1813-óta használják orvoslásra.
A parádi víz vasas, kalcium-, magnézium-hidrogén-karbonátos, szulfátos, timsós gyógyvíz, melynek vas- és mangántartalma jelentos. Alkalmas nogyógyászati folyamatok kedvezo befolyásolására, kimerüléses állapotok kezelésére, ivókúra formájában pedig gyomor és bélrendszeri betegségek kezelésére.
Parád turisztikai értékét növelik idegenforgalmi látványosságai, népi építészeti emlékei, élo népi mesterségei, sajátos népi kultúrát megteremto népcsoport, a palócok kultúrája, a lovashagyományok, a kocsimúzeum.

 

LÁTNIVALÓK

 

Római katolikus templom
Parád, Kossuth út 45.sz

 

Parád római katolikus templomát barokk stílusban 1768-ban építették.
Hazánkban ez az egyetlen, amelyet Szent Ottília tiszteletére szentelték fel. A legendák szerint Ottília a III. században világtalannak született. Ezért gazdag szülei kitagadták, és dajkája nevelte fel.

Római katolikus templom Parád
Amikor megismerkedett a kereszténységgel, vaksága elmúlt és szerzetes lett.
A kicsi, barokk parádi templom tornyában három harang lakik. A délidoben megszólaló Szent Ottília-harangot Korents Márk öntötte Egerben, 1858-ban.

Kocsismúzeum
Cifra Istálló, Kossuth út 217.sz.

 

A magyar kocsizás emlékei: hintók, lovasszánok, öltözetek
A Károlyi-birtok egyik egyedülálló épülete az ún. Cifra-istálló, melyet 1880-ban gróf Károlyi György építtetett. A nagyhatalmú, dúsgazdag mágnás párját ritkító, szinte hivalkodóan fényuzo istállót akart, olyat, amelyik méltó az Ybl Miklós tervei alapján készült fürdotelepi kastélyhoz.

Kocsismúzeum Parád

A Cifra-istálló ma Kocsimúzeumként muködik, ahová, ha belép az ember, egészen a századeloig visszapereg vele az ido. Találhatunk itt: hajtószánt, városi szánt, "Eszterházy-kocsit", vadászkocsit, konflist, fiakert. S itt van az a négykereku hintó is, melyen hajdan ifjú nagyapáink, dédapáink kocsikáztak - itt van felújítva, fényesen, újabb utasokra várva...

Ásványvíz gyűjtemény
Parád, Kossuth utca 221

 

Huszonöt országból származik az a több mint 350 palackból álló gyujtemény, amelyet tárlókba rendezve, 1987 óta tekinthetnek meg a látogatók. Külön tárlót kapott a parádsasvári forráshelyu parádi víz. A múzeumban a Parádfürdore vonatkozó dokumentumok, képeslapok, újságcikkek gyujtésével is foglalkoznak.

 

PARÁDFÜRDŐI SZÁLLÁSHELYEK

 

No.1 Étterem és Vendégház Paráfdürdő

No.1 Étterem és Vendégház Paráfdürdő

Parádfürdő

A No.1 Étterem és Vendégház a 24-es főút mellett a parádfürdői Ősparkkal szemben található egy nagy parkolóban...
Részletek »

Evelin Vendégház Parádfürdő

Parádfürdő

Mátra lábánál szép környezetben önálló 3 db igényesen fölszerelt apartman...

 

 

Önnek kiadó szálláshelye van?

Ez itt az Ön hirdetésének helye

Jelentkezzen Adatbázisunkba

        Kattints a gombra az ADATLAP kitöltéshez!

Fotók a településről és környékéről

Kattints a kisképre a nagyobb fotók megtekintéséhez!