English Deutsch Magyar
http://www.eszallas.hu/
  *:   :
  *:

 

NYÍRBÁTOR BEMUTATÁSA
2006. 16.,
Nyírbátori szálláshelyek, szállás. Nyírbátor látnivalói nevezetességei.

Nyírbátor, ma is őrzi megörökölt középkori, sajátos hangulatát. A város egyik legszebb része a főtere, mely ma is kereskedelmének, társadalmi életének, a "korzózásnak" a központja.

Nyírbátor sajátos történelmi hangulata, a környék nyugalma a gondtalan kikapcsolódás számos lehetőségét kínálja: termálvizű strandfürdő nyújt felüdülést, az aktív kikapcsolódást keresők pedig lovaglási, vadászati, horgászati és erdei túralehetőségek között válogathatnak.
Az idelátogatók a táj szépsége mellett, nemcsak a vidék hagyományos ízeit kóstolhatják meg, hanem a nyírségi emberek jól ismert vendégszeretetéről is meggyőződhetnek.

Nyírbátori látkép

LÁTNIVALÓK

Városi Strandfürdő


Gyógyvize mozgásszervi betegségekben szenvedőknek nyújt enyhülést.
A gyógyvíz összetétele:
Nátrium, hidrogénkarbonátos, kloridos, összes oldott sótartalma: 1.524 mg/l. Tartalmaz metabórsavat és metakovasavat is, ezért fogyasztásra nem alkalmas, de jótékony hatása van az izületi és mozgásszervi megbetegedésekre.

 

Városi Strandfürdő Nyírbátor

Báthori István Múzeum


A katolikus templomhoz simuló barokk kolostorépületben kapott helyet a Báthori István Múzeum, amelyet Dr. Szalontai Barnabás 1955-ben alapított. Tájmúzeumként őrzi a Nyírség, a Ligetalja népének közösségi emlékezetét.
Állandó kiállítása "Nyírbátor évszázadai" címmel bemutatja a város történetét a középkortól a XIX-XX. század fordulójáig. Megtalálhatók itt a várost birtokló családok remekmívű használati és dísztárgyai mellett a paraszti és polgári élet mindennapi eszközei is.

 

Harangtorony
Báthori u. 24.

 

A késő reneszánsz fa harangtorony méretével és korával is kitűnik: a közel 30 méter magas, tölgyfa gerendákból ácsolt torony a mai Magyarország legnagyobb méretű fa haranglába, 1640 körül készült.
Galériája valamint zsindelyezett szoknyája miatt kissé bástyaszerű benyomást kelt. Különlegesen szép az erkélygaléria íveinek s a fiatornyoknak a megmunkálása.

Harangtorony Nyírbátor

Az egész építmény kitűnik tiszta szerkezetével s szabatos ácsmunkájával. Egyik harangját Wield György öntötte 1640-ben.

 

Minorita templom
Károlyi u. 19.

 

Az egykori ferencesek hagyományait folytató minorita templom 1492-ben már a város hitéletét szolgálta, ekkor temették ide a templomalapító vajdát.
A XVI. század végén súlyosan megsérült, csak a XVIII. században, a visszatérő minoriták állítják helyre, megadva ma ismert gótikus barokk formáját.

A templom oltárai a hazai barokk fafaragás legszebb darabjai. Közülük az 1731-ben készített Passió- vagy Krucsay oltár kiemelkedik. Vezeklésül készíttette a pallosjogával igaztalanul élő váradi földesúr, a mi Európában egyedülállóan idézi meg mind a tizennégy stációt. A történet a bal alsó sarokban indul az Olajfák hegye jelenetével és a keresztre feszítéssel fejeződik be a jobb alsó sarokban.

Minorita templom Nyírbátor

Megszületésének históriáját dolgozta fel Balázs József "Bátori advent" című történelmi játéka, melyet több színházunk mutatott be nagy sikerrel.


Református templom
Egyház u. 1.

 

A XV. század második felében Báthori István - az 1479-es kenyérmezei csata törekvő hőse - emelteti Nyírbátor két középkori templomát.

A mai református templomot - Johannes olasz mester remekét- családi kápolnának és temetkezési helynek szánták. Késő gótikus stílusban épített református templom legszebb hazai teremtemplomunk. A hálóboltozattal borított egyterű belsőt hatalmas, háromosztású, csúcsíves ablakok világítják meg.
A XVI. század elején a templomot déli kettős reneszánsz ajtóval, kegyúri ülőfülkével és szentségtartó fülkével látták el. Az 1511-ben Morone olasz intarziaművész által készített gyönyörű hátaspadsornak csak egyes részei láthatók, a nagy értékű berendezési tárgyakat fele részben a budapesti Nemzeti Múzeum, fele részben pedig a helybéli múzeum őrzi.

Református templom Nyírbátor

A templom mellett álló harangtorony monumentális hatású, zömök, árkádos négy fiatornyos faépítmény. A maga nemében hazánkban a legrégebbi, a XVII. század első felében épült, harangját Bethlen öntette 1640-ben.


Vár


A várat Báthoryak építették a XIV. században, mely valószínűleg a plébániatemplomtól nem messze álló dombon emelkedett. A XVIII. században már igen elhanyagolttá vált épület északi részét felújították, és magtárnak használták. A XVI. század háborús éveiben a református templom és a vár köré védőfalat emeltek, melynek árokvonala a mai napig látható.

Nyírbátori vár

A várból már csak dongaboltozatos pincéjének részei, egyik téglaépületének romjai és a magtár maradtak meg.

 

NYÍRBÁTORI SZÁLLÁSHELYEK

Bástya Wellness Hotel Nyírbátor Bástya Wellness Hotel Nyírbátor
Napsugár Panzió és Kávézó Nyírbátor
Termál Apartma és Kemping Nyírbátor

 

 

Önnek kiadó szálláshelye van?

Ez itt az Ön hirdetésének helye

Jelentkezzen Adatbázisunkba

        Kattints a gombra az ADATLAP kitöltéshez!

Fotók a településről és környékéről

Kattints a kisképre a nagyobb fotók megtekintéséhez!