English Deutsch Magyar
http://www.eszallas.hu/
  *:   :
  *:

 

GYOMAENDRŐD BEMUTATÁSA
2006. 07.,
Gyomaendrődi szálláshelyek, szállások. Gyomaendrőd bemutatása, nevezettességei: Liget fürdő Gyomaendrőd. Református templom. Endrődi katolikus templom. Kner Nyomdamúzeum. Motorkerékpár múzeum. Endrődi Tájház

Gyomaendrőd csendes, nyugodt alföldi kisváros Magyarország délkeleti részén helyezkedik el.. Az országban egyedülálló természeti és kulturális értékeinek köszönhetően egyre több turista keresi fel. Az ország legtisztább vizű folyójaként ismert Hármas-Körös partján fekvő Gyomaendrőd nemcsak a horgászok és a vízisportok kedvelőinek paradicsoma, hanem híres gyógyvizének köszönhetően a gyógyulást keresők kedvelt úti célja is.

A Budapesttől 160 km-re fekvő kisváros elérhető autóval a 46-os főközlekedési útvonalon Mezőtúr és Mezőberény felől, illetve a 44-es számú főútról Szarvas és Kondoros felől, valamint a 4-es főútról Kisújszállás ? Dévaványa irányból.

Az országban, de Európában is egyre ritkábban talál a turista olyan érintetlen, sajátos hangulatú alföldi tájat, halakkal teli holtágakat, olyan folyóparti ártereket, ahol országos, sőt nemzetközi jelentőségű növény- és állatvilág található. A festői partszakaszokkal, füzesekkel kísért holtágak fürdésre, horgászatra és vízi sportokra csábítják a látogatókat. A romantikus ártéri erdők, ligetek, vízpartok valódi pihenést kínálnak a természetkedvelő turistáknak.

 

Gyomaendrőd

Gyomaendrődre a természeti szépségek és látnivalók mellet nagyon sok érdeklődőt és kiállítót vonzanak az évente megrendezésre kerülő gasztronómiai események, a Sajt- és Túrófesztivál, a halfőzők versenye és a birkapörköltfőző verseny. Nyaranta a Kőrösparti városban az ország BNV motorosai, és a Volkswagen bogarak szerelmesei találkoznak visszatérő rendszerességgel. A város határában motocross versenyeket rendeznek, a Körös vizén pedig a vízisportok szerelmesei küzdenek egymással. Júliusban a hazai és külföldi festőművészek, grafikusok és szobrászok randevúznak a gyomaendrődi művésztáborban.

 

 

LÁTNIVALÓK

Református templom

Késő barokk stílusban épült, tornya 1791-ben, hajója 1805-1813 között. Orgonáját, faragott kapuit, belső faragásait a Németh László által elnevezett helybéli parasztember, Papp Zsigmond készítette 1938-ban. A templomkertben áll Istók János első világháborús emlékműve.

Endrődi katolikus templom

1804-ben épült késő barokk stílusban. Védőszentje Szent Imre herceg, aki egyben az endrődi címer főalakja is volt. Különösen értékes a templom műemlékként nyilvántartott ülőpad rendszere.

Endrődi katolikus templom

Kner Nyomdamúzeum

Az ország egyetlen ilyen jellegű ipartörténeti gyűjteménye

A Kner családnak 1925-ben, Kozma Lajos tervei szerint fölépült villájában 1970-ben nyílt meg. Bemutatja Kner Izidor által 1882-ben alapított és országos hírnévre szert tevő nyomda múltját, kiadványait.

 

 

Motorkerékpár múzeum

Az Európaszerte is ismert a Soczó Elek tulajdonában lévő Motorkerékpár Múzeumban, mintegy 180 restaurált jármű látható.

 

Endrődi Tájház

Sugár út 20.

Az épületében a korabeli parasztbútorzattal és más tárgyi emlékekkel ismerkedhet meg a látogató. A ház maga megjelenésével klasszicista, nyugodt stílusú, amit az épület méltósága, a tiszta, vakítóan fehér falak, a homlokzat timpanonjának díszítése is mutat. Az épület hossztengelyével néz az utcára. Az ?ablak alja" ? ahogy az endrődiek mondják, ?soromplós", vagyis előtornácos. Ez az oszlopos tornác vonul végig a ház elején is. A tornác tartóoszlopait Erdélyből úsztatták le a Körösön, amikor a ház épült.

Gyomaendrődi tájház


LIGET FÜRDŐ GYOMAENDRŐD

 

A száz éves tölgyfák közé épített Liget Gyógyfürdő az Erzsébet ligetben található.

A strandfürdőben úszómedence, strandmedence, fedett tanmedence és egy élményekkel dúsított termálvizes lazítómedence áll a vendégek rendelkezésére.

A fürdőben található termálvíz 1960 óta számít gyógyvíznek.

Alkalihidrogénkarbonátos termális víz, mely jelentékeny fluoridot tartalmaz, a víz hőmérséklete 62,5 °C. A gyógyvízben való rendszeres fürdés igen jó hatású idült reumatikus, köszvényes bántalmak, idegzsába, isiász ellen, gyógyító hatású a törések, zsugorodások és idült gyulladások esetében.

A gyógyvíz ivókúrára is kiválóan alkalmas, különösen idült nyálkahártya-hurut, idült légcsőhurut, bélhurut, epehólyaghurut, vesemedence-gyulladás, emésztési zavarok, gyomorégés, gyomorfekély, petefészek gyulladás ellen.

A fürdő szolgáltatásai: balneoterápiás és fizioterápiás kezelés, szauna, szolárium, masszázs.

LIGET FÜRDŐ GYOMAENDRŐD
GYOMAENDRŐDI SZÁLLÁSHELYEK
  


 

Önnek kiadó szálláshelye van?

Ez itt az Ön hirdetésének helye

Jelentkezzen Adatbázisunkba

        Kattints a gombra az ADATLAP kitöltéshez!

Fotók a településről éskörnyékéről

Kattints a kisképre a nagyobb fotók megtekintéséhez!