English Deutsch Magyar
http://www.eszallas.hu/
  *:   :
  *:

 

Magyarország Nemzeti Parkjai

 

Aggtelek
Nemzeti Park

Balaton Felvidéki

Nemzeti Park

Bükki
Nemzeti
Park

Duna-Dráva
Nemzeti Park

Duna-Ipoly
Nemzeti Park

Aggtelek Nemzeti Park Balaton Felvidéki Nemzeti Park BükkiNemzeti Park Duna-Dráva Nemzeti Park Duna-IpolyNemzeti Park

Fertő-Hanság
Nemzeti Park

Hortobágyi
Nemzeti Park

Kiskunsági
Nemzeti Park

Körös-Maros
Nemzeti Park

Őrségi
Nemzeti Park

Fertő-Hanság Nemzeti Park Hortobágyi Nemzeti Park Kiskunsági Nemzeti Park Körös-Maros Nemzeti Park Őrségi Nemzeti Park

 

Magyarország természeti értékekben rendkívül gazdag, hiszen sok helyen megmaradtak az ősi növény- és állatvilágot megőrző puszták, lápok, mocsarak, árterek, legelők, erdők, gyepek szinte érintetlen területei. Ennek is köszönhető, hogy 10 nemzeti park, 36 tájvédelmi körzet és 153 természetvédelmi terület várja a természetszerető, a környezeti értékeket tiszteletben tartó, s közben azokat megismerni vágyó turistákat. E területek az ország összterületének mintegy 10 százalékát, az Európai Unió Madár- és Élőhelyvédelmi Irányelvei alapján kijelölt Natura 2000 területek pedig a 21 százalékát teszik ki. Kifejezetten természeti értékei miatt az Aggteleki- és Szlovák-karszt barlangjai felkerültek a Világörökség-listára is, a Hortobágy, a Fertő-táj és a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék pedig természeti és kulturális örökségének együtteseként kultúrtáj kategóriában nyerte el a megtisztelő rangot.
Természeti értékeinket a jövő nemzedékei számára is megőrizni legjobban a megismerésük, megismertetésük útján lehet. A 9 magyar nemzetipark-igazgatóság az országos jelentőségű védett természeti területek védelmének ellátása és ökológiai kutatása mellett a környezeti nevelés, szemléletformálás és ökoturizmus feltételeit is megteremtette. Az érdeklődők a látogatóközpontok, bemutatóhelyek és tanösvények segítségével ismerkedhetnek meg a természet csodáival.
Az ökoturizmus olyan utazás, látogatás a viszonylag érintetlen területekre, ahol a természeti és kulturális értékek különleges élményt nyújtanak, miközben egyben felelősséget is vállalunk értük, kíméljük, megóvjuk azokat a káros hatásoktól, s közben hozzájárulunk a helyi közösségek életminőségének javításához. Európában a természet és a kultúra szoros kapcsolatban állnak egymással, a természeti tájakhoz mindig kapcsolódik az ember, a helyi közösség is. Ezért azoknak az ökoturistáknak, akik a fenti elveket ténylegesen magukénak érzik, Magyarország ideális célpont a természet és a kultúra csodálatos szimbiózisának megismeréséhez.

 

Bővebb infó: www.nemzetipark.gov.hu